zondag 10 februari 2019

013. Hoera, we hebben een eventmanager


Hoera, we hebben een eventmanager

De acties van de laatste tijd hebben een mooi ding opgeleverd. De minister heeft geld vrijgemaakt voor werkdrukverlaging. Een school van pakweg 225 leerlingen kreeg dit jaar een bedrag van 35.000 euro extra. Dat loopt op naar een structureel bedrag van 65.000 euro vanaf het schooljaar 2021-2022.
Da’s mooi.

Dat geld is op een heleboel manieren ingezet. Sommige scholen kozen voor een vakleerkracht bewegingsonderwijs of muziek. Andere scholen hebben een collega die de groepen een dagdeel overneemt om de leerkracht van die groep te ontlasten. Er is dan ruimte om de administratie bij te werken (let op: de administratieve last wordt dus niet verkleind. Nee, er komt mankracht om die last te verlichten. Een soort aspirine tegen de hoofdpijn dus. Valt de collega weg dan komt de administratie weer in zijn  geheel op jouw bordje.)

Nu hebben sommige scholen een eventmanager aangesteld. Ik moest even slikken toen ik het woord las …. Eventmanager, dus.

Wat is de taak van de collega met die nieuwe taak?
Scholen hebben een grote hoeveelheid aan activiteiten in een schooljaar.
Een opsomming: Kerst, Sinterklaas, carnaval, eindfeest voor groep 8 (tegenwoordig met gala, disco en zelfgemaakte film in een gehuurde zaal met catering), schoolkamp, schoolreis, kinderboekenweekfeest, halfjaarfeest (ik verzin het niet), sportdag, projectafsluitingsfeest ……. Deze lijst is verre van compleet.

De eventmanager is degene die al deze feesten en activiteiten organiseert, contact opneemt met instanties van buitenaf, inkoop regelt, de financiën in de hand houdt, communicatie naar ouders regelt, draaiboeken maakt en wat dies meer zij.

Let wel. Er wordt doorgaans niet in de activiteiten gesneden. Stel je voor. Er is een manier gevonden om de krakende machine draaiende te houden en alle activiteiten doorgang te laten vinden. De redenen die hiervoor genoemd worden zijn ten eerste dat het zo leuk is voor de kinderen. En de andere reden is dat het goede public relations oplevert. 
Dat het leuk is voor de kinderen zal kloppen. Maar is dat een steekhoudend doel? We hebben de neiging de boel wel erg op te leuken. 
Voorts vergeten we weleens dat er kinderen zijn die deze zaken niet leuk vinden. Die de drukte en onvoorspelbaarheid niet prettig vinden. Ik was zelf vroeger zo’n kind. Laten wij nou niet bepalen wat de kinderen leuk moeten vinden.
PR-technisch gezien lijkt het argument minder sterk. Ik geloof echt niet dat ouders voor een school kiezen om hun kinderboekenweekfeest. Hieruit spreekt een zeker dedain uit naar ouders. Ouders haal je echt niet binnen met brood en spelen. Ze kijken tegenwoordig verder dan hun neus lang is.

Iets anders is nog kwalijker aan de eventmanager. Het is helemaal geen oplossing voor het werkdrukprobleem. De werkdruk wordt verplaatst naar iemand anders. De druk wordt een beetje uitgesmeerd. Maar de oorzaak van de werkdruk blijft gewoon onveranderd bestaan. Als de eventmanager wegvalt zijn alle activiteiten er nog steeds. Dus komen deze taken als een boemerang terug. Want ze zijn leuk voor de kinderen en goed voor de public relations.
Sommige scholen laten de eventmanager ook enkele activiteiten schrappen. Ze hebben dus een persoon nodig om “nee” te zeggen. Het is blijkbaar niet mogelijk om een draaiboek te pakken, de kliko te openen en het geheel weg te gooien. Dat moet iemand anders doen.

Zet alle activiteiten die je school in een jaar doet eens onder elkaar op een rijtje. Vergeet niets want er is meer ingeslopen dan je denkt. 
Maak daarachter eens een kolom waarboven staat: Waarom?
Zet nu achter elke activiteit waarom je hem doet. Kom je niet verder dan “Het is leuk voor de kinderen” moet je je afvragen of dat een steekhoudend argument is. Ook het argument “Het is goed voor de sociale vorming” snijdt geen hout. Daar hoef je geen grootschalige activiteiten voor op te tuigen. Dat doe je als het goed is dagelijks.

Schrappen in activiteiten en eventueel versoberen van bestaande activiteiten vermindert de werkdruk zonder kosten. Wat is er mis met afscheid nemen van groep 8 in de gymzaal met een musical, een praatje en een drankje met de ouders? Dan kan het geld voor de werkdrukvermindering gebruikt worden voor echte werkdrukvermindering (bijvoorbeeld een vakleerkracht). Het mes snijdt dan aan twee kanten.

Bertus Meijer
Onderwijsenzo
Februari 2019

Geen opmerkingen:

Een reactie posten